Olen monena vuonna tehnyt simaa kaupan valmisaineksista. Tänä vuonna päätin tehdä juoman alusta alkaen itse. Ja tällä ohjeella:

Simaohje Martan kirjasta
(itse leikkasin ohjeen Maaseudun tulevaisuudesta)

5 litraa vettä
350 g sokeria
350 g fariinisokeria
2 sitruunaa
nokara hiivaa

Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon.

Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. Lisää loput vedestä kylmänä. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.

Anna olla huoneenlämmössä kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria. Siivilöi sima pulloihin. Korkita löyhästi. Vie viileään paikkaan. Käytä, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.

1241362263_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sima säilyy noin viikon, joten en tehnyt sitä viittä litraa yksin juotavaksi, puolitoista litraa riittää hyvin. Ohje oli helppo, hieman mietin kohtaa nokare hiivaa, paljon se on kuivahiivana. Ripottelin lopulta hiivaa juoman pinnalle arviolta teelusikallisen verran. Pelkäsin sen olevan liikaa, mutta mielestäni valmis juoma maistuu ihan hyvältä.